Plukken / strippen:
Plukken
Honden met een ruwharige vacht worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met wortel en al met de hand verwijderd wordt zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. De ondervacht blijft zitten en deze wordt zichtbaar.
Een hond plukken kan alleen als de vacht "plukrijp" is. Dat wil zeggen het dode haar laat vrij gemakkelijk los en is pijnloos te verwijderen met de vingers.
Honden die geplukt zijn mogen de eerste twee weken niet gewassen worden omdat de haarzakjes open staan na een plukbeurt. Als je de hond meteen na een plukbeurt wast, was je het vuil in de haarzakjes. Deze haarzakjes kunnen dan gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties kan veroorzaken.
Een ruwharige hond kan je twee maal per jaar plukken omdat de vacht er een half jaar over doet om weer aan te groeien.
Strippen
Een ruwharige vacht kun je ook strippen. In plaats van 2 x per jaar “kort” plukken is het mogelijk om de honden 4 maal per jaar te "strippen", waardoor hij een korte harde bovenvacht blijft houden, zodat hij er altijd goed verzorgt bijloopt.
Het is de eerste keer moeilijk om de hond toch netjes te krijgen omdat de helft van de plukvacht verwijderd moet worden. Drie maand later word de andere helft verwijderd. Daarna zit er weer een nieuwe vacht onder waar de 1e keer het haar eruit geplukt is. Deze techniek word vaak toegepast bij West Highland White Terriërs.
Gaat men een plukhond scheren dan blijft het oude haar in het haarzakje zitten. Het groeipunt is geschoren waardoor de kiem in het haarzakje een seintje krijgt dat het haar nog niet de goede lengte heeft om geplukt te worden. Daardoor wil het haar weer gaan groeien maar omdat het haar eigenlijk “dood” is, krijgt het ook niet meer voldoende voeding waardoor zich een dun soort wolhaar gaat ontwikkelen. Er zit ook minder pigment in waardoor de kleur ook meer flets wordt. Deze honden hebben een zachte wollige vacht die niet mooi glanst en niet meer te plukken is. De meeste honden met zo’n vacht krijgen huidproblemen.